Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Banoštor, 30. jun 2018.

Međunarodni Dan Dunava

Međunarodni Dan Dunava

Međunarodni Dan Dunava, tradicionalna manifestacija sa ciljem očuvanja i zaštite reke Dunav druge po veličini u Evropi, duge 2850 km, obeležen je po sedmi put u Banoštoru.

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

Ova manifestacija posvećena Dunavu koji protiče kroz 14 zemalja, potpisnika Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, sa preko 120 miliona stanovnika naseljenih u njenom slivu, edukativnog je i promotivnog karaktera najvećim delom namenjena  deci i omladini svih uzrasnih kategorija. Dunav je veliki ekonomski potencijal za brojne sadržaje, a naročitu voda kao poseban prirodni resurs čijem se očuvanju sve više posvećuje pažnja i u njegovu zaštitu uključene su i brojne instutucije, a svake godine broj gradova i partnera koji se uključuju u ovu kampanju je sve veći.

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

Pod pokroviteljstvom opštine Beočin i domaćinom Mesnom zajednicom Banoštor uz učešće Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Nacionalnog parka „Fruška Gora“, pripadnika Rečne flotile, brojnih donatora i sponzora, udruženja i sportskih klubova dan je ispunjen interesantnim i zanimljivim sadržajima za sve posetioce.

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

U osnovnom edukativnom delu na praktičan i deci primeren način govorilo se o reci kao životnoj zajednici u kojoj svaki segment ima značaj za prirodu. Za najmlađe učenike, pored vožnje čamcem, bile su organizovane igre u pesku i likovna radionica u kojoj su deca po svom viđenju oslikavala čamce. Veliku pomoć i podršku pružile su pri tome osnovne škola sa teritorije opštine Beočin i njihove nastavnice i vaspitačice koje su više od stotinu dece vodile kroz ovu radionicu. Decu su zabavljali i animatori, odigran je  fudbalski turnir četiri prijavljene ekipe i takmičenje u ribolovu. Pored brojnih izlagača i domaćih udruženja žena iz Suseka, Brazilije, Rakovca, Luga  udruženje žena „Jana“ je za posetioce pripremilo je 3000 krofni, kojim su zasladile ovu manifestaciju i ugostili sve posetioce, bili su izloženi i drugi atraktivni proizvodi domaće rukotvorine, a posebno iz bogate tradicionalne kuhinje ovog kraja, jela i pića, naročito vina i rakije po čemu je i poznat ovaj kraj.

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

Posebno atraktivan takmičarski deo programa i manifestacije koju je ovoga puta posetilo preko 3.000 posetilaca bio je u popodnevnim satima u kome se 40 ekipa ogledalo u kuvanju kotlića riblje čorbe, a celodnevni program upotpunjen je i završen koncertom grupe Brend bend u kasnim večernjim satima.

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

Međunarodni Dan DunavaMeđunarodni Dan Dunava

-
-
-
-
-
-
-
-