Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Novi Sad, 27. april 2017.

Predsednik opštine Beočin Mitar Milinković dao intervju novodsadskom Dnevniku

Predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković kaže za „Dnevnik“ da je prosečna plata zaposlenih u njihovoj opštini gotovo upola niža od podataka Republičkog zavoda za statistiku, odnosno iznosi 36.732,60 dinara, umesto 68.500.

Predsednik opštine Beočin Mitar Milinković dao intervju novodsadskom DnevnikuProsečna zarada u javnom sektoru opštine Beočin za mart iznosila je 34.254,29 dinara – u pitanju je neto zarada po radniku, kojih je zaposleno 250, računajući i zaposlene na određeno.

U Predškolskoj ustanovi „Ljuba Stanković“ prosečna zarada je u martu iznosila 36.933,73 dinara, u Ustanovi za kulturu, sport i turizam – 31.563,78 dinara, JKP „Beočin“ – 39.439,53 i JP „Toplana“ – 41.561,68 dinara, a u tom preduzeću su plate i najveće jer njihovi radnici nisu indirektni korisnici buyeta opštine. Te podatke nam je dao predsednik opštine Beočin Mitar Milinković, koji u razgovoru za „Dnevnik“ napominje da je stvarnost potpuno drugačija od statističkih podataka i da je prosek plata visok najviše zbog kompanije „Lafarž“.

Stvarnost je potpuno drugačija od statističkih podataka i prosek plata visok je najviše zbog kompanije „Lafarž“

„Zbog ekstremno visokih plata menayera zaposlenih u kompaniji, statistika potpuno menja sliku života u Beočinu, a oni ni ne žive u Beočinu, već u Beogradu i Novom Sadu, gde i plaćaju porez na zaradu, koji se plaća na osnovu mesta prebivališta“, kaže Milinković, i dodaje da, uprkos tome što Beočin ima status prve kategorije razvijenih opština, zapravo je srednje razvijena sredina, koja ima oko 1.000 korisnika socijalne pomoći i oko 1.000 nezaposlenih, od blizu 16.000 stanovnika. Zaposlenih u stalnom radnom odnosu i s mestom prebivališta u Beočinu ima svega 2.920.

Kompanija „Lafarž“ trenutno broji oko 250 radnika, a nekada je zapošljavala i deset puta više. Prosečni radnici imaju i prosečne plate, a nijedan menayer s velikom platom ne živi u Beočinu. Porez na zarade je iznosio 170 miliona dinara, odnosno 30 odsto buyeta prošle godine. Da je statistika stvarna, Beočin bi imao oko 400 miliona dinara od zarada, što je situacija samo na papiru. Ta kompanija i pomaže opštinu te je prošle godine izdvojila 200.000 evra za socijalna davanja i studentske stipendije, i zapošljava radnike Beočinu, ali zbog visokih plata menayera, menja stvarnost žitelja tog malog mesta.

„Bivši sam sportista i uvek sam hteo da budem najbolji i prvi, međutim, situacija je potpuno drugačija nego kako predstavljaju statistički podaci o platama“, napominje Milinković, i kaže da su slali i dopis Ministarstvu privrede – Sektoru za privredni razvoj, moleći da Beočin dobije status srednje razvijene opštine.

Na konkursima, kako Pokrajine, tako i Republike, ta opština, upravo zbog podataka o zaradama koji nisu tačni, ne dobija novac koja joj je namenjen, odnosno na pokrajinskim konkursima mora da učestvuje s 50 odsto novca iz buyeta, koji nije veliki.

Pripremila Maša Stakić
    Foto: Jelena Ivanović


Traže status srednje razvijene opštine

U opštini kažu da je prvi zahtev za utvrđivanje jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave podnet još 2008. godine da bi se Beočinu dodelio status srednje razvijene opštine.

„Mi smo dopis poslali i prošle godine i Ministarstvu privrede i Vladi Republike Srbije, i nameravamo opet da pošaljemo“, kaže Milinković, i dodaje da je realna zarada u Beočinu oko 23.000 dinara i smanjuje se iz godine u godinu, a neki od poslodavaca deo zarade isplaćuju u bonovima. Osim toga, Opština je prošle godine izdvojila pet miliona dinara za jednokratnu socijalnu pomoć, što realnije govori o slici tog mesta.

U dopisu dalje piše da se Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona stvara privid da je opština u izvanrednom položaju, jedna od najrazvijenih u Srbiji, na osnovu statističkih podataka o zaradi.

„Budžet Opštine je već poslednjih godina u konstantnom padu i već duže nosi epitet socijalnog“,– kaže Milinković, i dodaje da opština nema čak ni razvijenu poljoprivrednu proizvodnju u meri u kojoj bi trebalo.

Dopis je poslat na osnovu Uredbe o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

Izvor: Novosadski list Dnevnik

-
-
-
-
-
-
-
-