Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад
Сусек, 25. мај 2016.

Општина Беочин суфинансира куповину грла за сточаре

У Сусек стигле назимице као поручене

У Сусек стигле назимице као поручене

Општина Беочин покренула је пројекат суфинансираwа набавке стоке за који је предвидела 2,4 милиона динара из буyета. На конкурсу су могла да учествују само регистрована пољопривредна газдинства, а услов је да се стока не отђи наредне две године и да једно газдинство може купити до два грла. Локална самоуправа је у куповини учествовала са чак 70 одсто, чиме је Беочин међу три општине у Војводини, које на овај начин помажу пољопривреднике, односно сточаре. На конкурс се пријавило 50 домаћинстава, а сви пријављени испунили су услове конкурса.

Председник Општине Беочин Милан Шодић каже да је њихова локална самоуправа са овим субвенцијама суграђанима, јединствена у Србији. - За овај конкурс, чији је одзив био добар, куповином 21 квалитетне приплодне назимице, као и куповином седам овнова, две овце и шест коза купљених на протеклом Пољопривредном сајму у Новом Саду, потрошена је половина средстава из буyета, предвиђених за конкурс суфинансирања набавке стоке - каже Шодић и додаје да су назимице из Старе Пазове довезене у Земљорадничку задругу у Сусеку, јер је 60 одсто пољопривреде Општине Беочин управо у Сусеку.

У Сусек стигле назимице као порученеУ Сусек стигле назимице као поручене

Приплодне назимице купили су сточари из Општине Беочин и очекује се да ће се прасити два пута ове године, чиме ће сточари већ за десет недеља, продајом прасади, моћи да врате улоћжн новац. Након ове очекује се још једна тура квалитетних назимица која ће стићи у општину. - Назимице су купљене на „Делта” фарми, која је била једна од најјачих на Сајму, а грла су данског порекла са одличним папирима, што је и било кључно у овој набавци, да сва грла имају папире - каже Шодић.

Штефан Бађонски из Луга купио је једну назимицу коју је преузео у Земљорадничкој задрузи у Сусеку. - Назимицу сам платио 26.000 динара, што је тридесет одсто од укупне цене. Надам се да ће месо ускоро да поскупи, јер су цене тренутно заиста ниске - каже Бађонски и додаје да сточари прижељкују да цена буде бар 160 динара по килограму, да би се рад исплатио, уместо садашњих 125.

Коста Михајловић из Сусека је купио две назимице за шта је издвојио 52.000 динара, док је остатак платила Општина. - Једна свиња кошта 66.000 динара, да сам се одлучио да сам купујем сигурно их не би узео, међутим Општина нам је са овим субвенцијама доста помогла и сигурно је да ће се исплатити - каже Михајловић и додаје да ће назимице користити за приплод и да због одличне генетике коју потврђује документација грла, очекује две туре прасића ове године.

Пољопривредник Марко Николић из Сусека купио је помоћу субвенција Општине једну назимицу. - Имам већ три крмаче и дуго се бавим пољопривредом, тако да сам сигуран да ће се ова куповина исплатити - каже Николић и додаје да поред свиња, држи и двадесет бикова, али и да обрађује земљу како своју, тако и у аренди, да би обезбедио исхрану стоке.

Извор: лист Дневник

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
860