Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Susek, 22. decembar 2015.

Dr Glamočić posetio Susek: izmena zakona o podsticajima

Nova šansa za ulaganja opština i AP Vojvodine

Nova šansa za ulaganja opština i AP Vojvodine

Prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera Vučića, bio je gost Udruženja stočara „Fruškogorsko podunavlje” u Suseku i tom prilikom je govorio o stanju u našem agraru, a obišao je i gazdinstvo uzornog stočara Lazara Mihajlovića.

Govoreći o izmenama Zakona o podsticajima dr Glamočić je rekao da su te izmene bile neophodne i da nisu umanjile prava stočarima, kao ni mogućnost ulaganja u razvoj.

- Naprotiv, država, lokalna samouprava i AP Vojvodina imaju mogućnost da ulažu u razvoj. Lokalnoj upravi i pokrajini je data mogućnost da povećaju ulaganja. Dozvoljena su sva, sem direktnih plaćanja - rekao je Glamočić i podsetio da su zbog ovakve situacije gazdinstva u Vojvodini u boljem položaju nego u preostalom delu zemlje.

Nova šansa za ulaganja opština i AP VojvodineNova šansa za ulaganja opština i AP Vojvodine

Učesnici u razgovoru su podržali izdvajanja od najmanje tri milijarde dinara za nabavku razne mehanizacije i prateće tehnike. Oni su istakli da je neophodno ulagati u nabavku kvalitetnih priplodnih grla, kao i opremanju farmi.

Poljoprivrednici iz Suseka, kao i poljoprivredni proizvođači u celoj državi, prozivaju za dugove iz PIO fonda. Dr Glamočić je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede napravilo predlog za ubuduće kako da se rangiraju gazdinstva prema veličini u PIO sistemu. Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo za rad i Ministarstvo finansija će pokušati da pronađu rešenje šta da se uradi sa onim što je nastalo u prošlosti, gde je opravdano da se napravi reprogram duga, tamo gde nije – da se otpiše i da se naprave pravila za ubuduće. On očekuje da će to pitanje biti rešeno u narednih nekoliko nedelja.

Nova šansa za ulaganja opština i AP VojvodineNova šansa za ulaganja opština i AP Vojvodine

Udruženje stočara iz Suseka je usmereno na pašnjačko govedarstvo, što umanjuje ulaganja, a povećava kvalitet mleka. Međutim, oni smatraju da je opasan predlog o izmenama zakona o zemljištu da se pašnjaci daju šumarskim gazdinstvima, a da se o tome ne pitaju lokalne zajednice. Zbog toga oni očekuju da poslanici u Narodnoj skupštini promene ovakvu formulaciju.

Stočari su zamerili Ministarstu poljoprivrede što je „na mala vrata” smanjilo izdvajanja poljoprivredi, ali je dobro što su subvencije simbolično uvećane.

U direktnom razgovoru sa Prof. dr Draganom Glamočić razmotrene su i mnoge druge aktuelne teme u poljoprivredi.

-
-
-
-
-
-
-
-