Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад
Сусек, 22. децембар 2015.

Др Гламочић посетио Сусек: измена закона о подстицајима

Нова шанса за улагања општина и АП Војводине

Нова шанса за улагања општина и АП Војводине

Проф. др Драган Гламочић, саветник премијера Вучића, био је гост Удружења сточара „Фрушкогорско подунавље” у Сусеку и том приликом је говорио о стању у нашем аграру, а обишао је и газдинство узорног сточара Лазара Михајловића.

Говорећи о изменама Закона о подстицајима др Гламочић је рекао да су те измене биле неопходне и да нису умањиле права сточарима, као ни могућност улагања у развој.

- Напротив, држава, локална самоуправа и АП Војводина имају могућност да улажу у развој. Локалној управи и покрајини је дата могућност да повећају улагања. Дозвољена су сва, сем директних плаћања - рекао је Гламочић и подсетио да су због овакве ситуације газдинства у Војводини у бољем положају него у преосталом делу земље.

Нова шанса за улагања општина и АП ВојводинеНова шанса за улагања општина и АП Војводине

Учесници у разговору су подржали издвајања од најмање три милијарде динара за набавку разне механизације и пратеће технике. Они су истакли да је неопходно улагати у набавку квалитетних приплодних грла, као и опремању фарми.

Пољопривредници из Сусека, као и пољопривредни произвођачи у целој држави, прозивају за дугове из ПИО фонда. Др Гламочић је рекао да је Министарство пољопривреде направило предлог за убудуће како да се рангирају газдинства према величини у ПИО систему. Министарство пољопривреде, Министарство за рад и Министарство финансија ће покушати да пронађу решење шта да се уради са оним што је настало у прошлости, где је оправдано да се направи репрограм дуга, тамо где није – да се отпише и да се направе правила за убудуће. Он очекује да ће то питање бити решено у наредних неколико недеља.

Нова шанса за улагања општина и АП ВојводинеНова шанса за улагања општина и АП Војводине

Удружење сточара из Сусека је усмерено на пашњачко говедарство, што умањује улагања, а повећава квалитет млека. Међутим, они сматрају да је опасан предлог о изменама закона о земљишту да се пашњаци дају шумарским газдинствима, а да се о томе не питају локалне заједнице. Због тога они очекују да посланици у Народној скупштини промене овакву формулацију.

Сточари су замерили Министарсту пољопривреде што је „на мала врата” смањило издвајања пољопривреди, али је добро што су субвенције симболично увећане.

У директном разговору са Проф. др Драганом Гламочић размотрене су и многе друге актуелне теме у пољопривреди.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
835