Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Sremska Mitrovica, 26. februar 2015.

Konvencija "Lideri održivog razvoja"

Konvencija - Lideri održivog razvoja

Prva od pet konvencija “Lideri održivog razvoja 2015″ godišnjeg CEDEF programa za gradove i opštine danas je održana u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući.

Konvenciji su prisustvovali predstavnici 27 lokalnih samouprava koji su se susreli sa finansijskim i tehnološkim razvojnim kompanijama i organizacijama koje su zainteresovane za projekte energetske efikasnosti.

Teme konvencije bile su energetska efikasnost, održivi razvoj i zaštita životne sredine, a na njoj su pored predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali i predstavnici banaka i kompanija, “Minel Schreder”, “Miteco”, “Knauf Insulation”, “Naue Opticus”, Banca Intesa, “Viessmann”, LG, “ARUP”, "Telekom Srbija”, DDOR Novi Sad.

Tokom konvencije predstavljeni su modeli finansiranja razvojnih projekata gradova i opština Srbije, a predstavnici kompanija su imali priliku da razgovaraju se gradonačelnicima, predsednicima opština, direktorima javnih komunalnih preduzeća, energetskim menadžerima i lokalnim medijima, u vezi sa projektima koji se tiču energetske efikasnosti, rasvete, sistema KGH, daljinskih sistema upravljanja, finansiranja i osiguranja projekata.

Jedan od ciljeva konvencije jeste prikupljanje projekata lokalnih samouprava iz oblasti energetske efikasnosti, održivog razvoja i zaštite životne sredine, i pronalaženje najboljih načina njihove realizacije.

“Danas je ovde prisutno 27. opština i gradova, a kandidovano je ukupno 160 projekata iz tri oblasti. Najbolji projekti biće odabrani od strane CEDEF-a, a zatim će se krenuti u njihovu realizaciju. Svi kandidovani projekti podrazumevaju održivi energetski razvoj, uštede u osvetljenjima, korišćenje novih tehnologija za izgradnju i slično, a sve u funkciji zaštite životne sredine, manjih troškova i kvalitetnijeg života”, rekao je Miodrag Poledica, državni sekretar, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

CEDEF (Centralno-evropski forum za razvoj) je ekspertska organizacija koja se već 12 godina intenzivno bavi projektima energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i zaštite životne sredine ispred koje je govorila Jovanka Arsić – Karišić, predsednica upravnog odbora CEDEF-a. Arsić – Karišić je objasnila “Lideri održivog razvoja” jeste projekat koji je pokrenut ove godine, a posvećen je lokalnim samoupravama i kompanijama nosiocima naprednih tehnologija koji žele u saradnji sa lokalnim samoupravama da realizuju projekte iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i održivog razvoja.

Opštinu Beočin na ovoj konvenciji predstavljao je Milan Šodić, predsednik opštine.

Izvor: http://www.sremskamitrovica.org.rs/cir

-
-
-
-
-
-
-
-