Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Grabovo, 7. jul 2019.

U Grabovu obeležen Dan Mesne zajednice

U Grabovu obeležen Dan Mesne zajednice

U Grabovu obeležen Dan Mesne zajedniceU Grabovu je u nedelju, 7.jula u prisustvu više desetina građana, meštana sela i gostiju, potomaka i rodbine nekadašnjih stanovnika i učesnika tragičnih ratnih događanja toga vremena, na prigodan i svečan način obeležen i proslavljen Dan Mesne zajednice. Obeležavanju Dana Mesne zajednice prisustvovale su sve strukture lokalne zajednice kao i brojni potomci Grabovčana stradalih u teškim ratnim vremenima.

U lepo uređenom, renoviranom prostoru spomen obeležja, nakon parastosa, osveštanja spomenika žrtava fašističkog terora, polaganja venaca i cveća, intoniranja himne i minuta ćutanja, prisutnima se obratio predsednik Skupštine opštine Beočin Zoran Stokuća.

U Grabovu obeležen Dan Mesne zajedniceU Grabovu obeležen Dan Mesne zajednice

U govoru su evocirane uspomene na tragična događanja meštana sela u kojima je stradalo blizu 300 njegovih žitelja. Selo je već na samom početku rata spaljeno, a najtragičniji događaj bila je racija i odvođenje svih odraslih osoba koje su se zatekle u selu u sremskomitrovačku kaznionu 21. avgusta 1942. godine i streljanje svih muškaraca. Selo je u toku rata spaljivano još dva puta.

Prisutnima se obratio i predsednik Saveta Mesne zajednice Milan Jelić, zahvalivši se svima na odzivu koji su svojim prisustvom uveličali ovaj za selo značajan dan i datum koji se obeležava od 1961. godine. Tako je i ove godine, kao i svih prethodnih godina odata počast i zahvalnost svim postradalima toga doba i vremena kako se te strahote i stradanja nikada ne bi zaboravila, a žrtve pamtile, cenile i poštovale.

-
-
-
-
-
-
-
-