Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 15. septembar 2024.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj državni praznik ustanovljen je odlukom Vlade 2020. godine u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine kada je srpska vojska, nakon teške i krvave borbe, probila Solunski front, čime je ostvarena odlučujuća promena ka slabljenju okupatorskih sila i okončanju Prvog svetskog rata.

Srpska vojska je tada po oslobađanju prostora Kraljevine Srbije oslobodila i prostore nastanjene Srbima u Austrougarskoj, kao i druge južnoslovenske narode, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Ne samo da su Srbi iznenađujućim probojem fronta odlučili ishod najvećeg i najrazornijeg rata u dotadašnjoj istoriji čovečanstva, nego su ostvarili i konačno ujedinjenje, čemu su vekovima težile generacije naših predaka.

Sa željom da nikada ne zaboravimo naše slavne pretke, veliku istoriju našeg naroda i sa ponosom zajedno stojimo pod zastavom naše zemlje, Opština Beočin svim građanima čestita državni praznik.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

-
-
-
-
-
-
-
-
-