Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 8. april 2023.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma u Beočinu

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma u Beočinu

Povodom obeležavanja 8. aprila - Međunarodnog dana Roma danas je na zgradi opštine Beočin istaknuta romska zastava kao znak podrške i poštovanja prema svim pripadnicima romske zajednice koji žive na teritoriji opštine Beočin.

Zastava je podignuta u prisustvu predsednice opštine Beočin Biljane Janković, njenih saradnika kao i člana izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Emina Selimija i predstavnika lokalne romske zajednice Asana Murine.

Na ovaj način opština Beočin se pridružila kampanji pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma koja povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma učestvuje, podstiče i organizuje raznovrsne aktivnosti širom Vojvodine.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma u BeočinuObeležavanje Međunarodnog dana Roma u Beočinu

„Danas posebno želimo da pošaljemo poruku da su Romi važan deo naše interkulturanosti i neizostavni deo lokalne zajednice u Beočinu. Opština Beočin neguje dobru saradnju sa svim institucijama i organizacijama koje aktivno sa nama rade na inkluziji Roma a lokalna samouprava koristi svaku priliku da pomogne romskoj populaciji kao i da podrži one inicijative koje imaju za cilj ekonomsko osnaživanje Roma i da neguju romsku tradiciju i kulturu.“, istakla je predsednica opštine Beočin Biljana Janković.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma u Opštini Beočin će u sredu, 12. aprila sa početkom u 18 časova biti organizovana tribina za građane i predavanje na temu „Istorija Roma“ kome će prisustvovati i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.

Međunarodni dan Roma obeležava se od 1990. godine kao znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu. Na ovom kongresu su se po prvi put susreli predstavnici Roma iz Čehoslovačke, Nemačke, Velike Britanije, Jugoslavije, Finske, Francuske, Norveške, Mađarske, Irske i Španije a teme o kojima se razgovaralo obuhvatile su socijalna pitanja Roma, romski jezik, romsku kulturu, obrazovanje i ratne zločine počinjene nad Romima u Drugom svetskom ratu.

Usvojena je romska zastava a za himnu romskog naroda izabrana je pesma „Đelem, đelem“. Takođe, tada je i zvanično usaglašeno ime romske etničke zajednice i romskog jezika.

Svaki kongres koji je održan nakon ovoga imao je veliku ulogu u jačanju afirmacije Roma i podsticao je dalju borbu za romska prava, očuvanje romske kulture i jezika kao i priznavanju Roma kao nacionalne manjine u većini država u kojima žive.

Opština Beočin i ovi putem upućuje čestitke svim pripadnicima romske zajednice povodom Međunarodnog dana Roma!

foto: Ismet Ademovski

-
-
-
-
-
-
-
-