Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 1. februar 2023.

Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“

Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“

U sredu, 1. februara u skupštinskoj sali Opštine Beočin održana je završna tribina povodom predstavljanja rezultata projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“.

Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“Ovaj projekat je u proteklih godinu dana sprovela Akademija ženskog preduzetništva uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. Analizom i istraživanjem obuhvaćeno je sedam lokalnih samouprava uključujući Beočin, Kulu, Suboticu, Sombor, Vrbas, Bačku Palanku i Bač.

Na završnoj tribini govorile su pomoćnica predsednice opštine Beočin Jelena Šušak, projektna koordinatorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Nevena Marčeta, direktorka Akademije ženskog preduzetništva Jana Hudecova Zabunov, menadžerka projekta Svetlana Kozić kao i pravna savetnica na projektu Ana Pinćir.

Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“

Poseban deo agende bio je posvećen analizi učešća jedinica lokalne samouprave kao i učešću nevladinog sektora u aktivnostima i istraživanjima ovog projekta a predstavljena je i ideja i peticija za novelizaciju zakona i podzakonskih akata koje se odnose na:

-usvajanje proširene definicije i prepoznavanja neplaćenog rada kao indirektnog rada,

-usvajanje podzakonskog akta kojim se definiše da vrednost neplaćenog ženskog kućnog rada na mesečnom nivou bude ekvivalent prosečnoj zaradi prema Republičkom zavodu za statistiku Republike Srbije,

- usvajanje podzakonskog akta kojim se definiše da vrednost neplaćenog ženskog rada kao ekvivalent prosečnoj zaradi bude i osnovica za obračun starosne penzije.

Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“Završnica projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada“

Na događaju su dodeljene i zahvalnice i završne publikacije predstavnicima gradova, opština i nevladinim organizacijama koje su učestvovale u projektu.

foto: Ismet Ademovski

-
-
-
-
-
-
-
-