Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад
Беочин, 14. јануар 2021.

Проширује се вртић и мења кров на школи у Беочину

Проширује се вртић и мења кров на школи у Беочину

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Скромних 718 милиона динара планирано је у овогодишњем буџету Беочина, а према речима председника Скупштине општине Беочин Немање Вилића чак 30 одсто усмерено је на образовање и прешколску установу, односно трећина је намењена најмлађим Беочинцима.

- Капиталне инвестиције у овој години су доградња и проширивање објекта Предшколске установе „Љуба Станковић“ у Беочину, као и реконструкција Основне школе „Јован Грчић Миленко“. Доградња вртића нам је приоритет, јер имамо велики број деце и у јасленом и предшколском узрасту, а мањак просторија. За тај посао већ имамо пројекат, остало нам је само да конкуришемо за средства, што ће највероватније бити на републичком нивоу - каже Вилић. – За пројекат и учешће из нашег буџета издвојили смо за ту намену око 70 милиона динара.

Кад је реч о реконструкцији школе, највеће у општини, коју похађа 900 ђака, ту је неопходно урадити коси кров. Равна плоча којом је покривен овај велики објекат је пропала, више пута је реновирана, и у локалној самоуправи је процењено да је више нема смисла поправљати, потврђује Вилић.

Предвиђено је и улагање у Основну школу „Јован Поповић“ у Сусеку, коју похађају деца из тог места, али и Луга и Баноштора. У плану је реконструкција електро-инсталационе мреже која је дотрајала и више није безбедна.

Недавно је донета одлука и да се прошири листа средњошколаца који имају право на стипендију. Уз то је повећан износ са 7.000 на 10.000 динара месечно. Општина подржава и студенте, те је потписано десет уговора у износима од по 15.000 динара.

- За средњошколце је и смањен критеријум, те право на добијање немају само деца са просеком 5,00, већ и деца са просеком 4,70 могу да конкуришу и добију стипендију општине - каже Вилић.

У општинској каси су планирана и средства за аутобуски превоз средњошколаца и студената, а општинска управа ће настојати да обухвати што више деце овим повластицама.


Кружна раскрсница код Дунав насеља

Општина Беочин добила је средства за пројекат за изградњу кружне раскрснице код Дунав насеља на државном путу другог реда. Кружни ток налазиће се на обилазници око Беочина код Цементаре, на раскрсници која нема семафоре и непрегледна је, а има и доста теретног саобраћаја ка беочинској фабрици цемента.


- Доста наше деце похађа винарску школу у Иригу, те имамо у плану да и њима платимо превоз, што није било до сада- каже Вилић.

У овој години биће постављени и дисплеји испред школа са показивачем брзине и упозорењем да се налази школа у близини, за које је локална самоуправа већ добила новац од Покрајине.

Општина Беочин од прошле године има и пројекат партиципативног буџетирања кроз који грађани учествују у креирању буџета.

- Није замисао да грађани предлажу капиталне инвестиције, већ мање пројекте које грађани препознају као потребу у самом Беочину и својим месним заједницама, те је највише предлога било за дечија игралишта- каже Вилић.

Општина је одлучила да направи игралиште у Беочину у кулама, где се налази највише зграда па тиме и становника.

- Игралиште ће се налазити у постојећем паркићу који је руиниран и уништен и имамо у плану да ту направимо дечије игралиште, јер су и грађани највише гласали за то- тврди Вилић.

Једна од великих инвестиција започетих у претходном сазиву челника ове општине је и изградња луке у Баноштору и тај пројекат није стао, а према речима председника СО Бечин потписали су нови анекс уговора.

- У буџету су планирана средства и за тај пројекат, а остатак новца треба да добијемо од државе. То је једна од заосталих инвестиција, за коју се надам да ће бити завршена ове године- напомиње Вилић. -Од мањих инвестиција у прошлој години урађен је семафор у Раковцу на великој раскрсници. Асфалтирали смо Фрушкогорску улицу у Лугу, као и улицу према гробљу у Беочин Селу, али и учврстили велики потпорни зид за дечије игралиште у том месту, јер је почео да клизи, и обновили стазу која се налазила поред игралишта. Урађене су, односно асфалтиране окретнице за аутобусе који саобраћају на линији према Старом Раковцу и Свилошу, што је била молба Јавно градског саобраћајног предузећа. Тренутно се изводе радови на малој школи у Беочину, до четвртог разреда, комплетна реконструкција тоалета.

Вилић истиче да је доста урађено од 21. августа откако је Беочин добио нове челнике општине, али имају у плану још много тога у овој години.

Извор: Dnevnik.rs
https://www.dnevnik.rs/vojvodina/prosiruje-se-vrtic-i-mena-krov-na-skoli-u-beocinu-14-01-2021

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
1339