Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad

Obaveštenje za penzionere

Podizanje penzija uz posebna ovlašćenja i dostava na kućnu adresu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

-
-
-
-
-
-
-
-