Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 15. jun 2020.

Poziv za medije i učesnike

Opštine Beočin i Šid unapredile upravljanje opštinskom imovinom zahvaljujući podršci Evropske unije

Opštine Beočin i Šid unapredile upravljanje opštinskom imovinom zahvaljujući podršci Evropske unije

Opština Beočin u saradnji sa partnerima- opštinom Šid i Centrom za ravnomerni regionalni razvoj CenTriR, organizuje konferenciju za medije kako bi javnost upoznala sa rezultatima projekta „Imovina lokalne samouprave- važna karika lokalnog ekonomskog razvoja Faza II“. Projekat se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Konferencija za novinare biće održana u petak, 19. juna 2020. godine u sali SO Beočin (Svetosavska 25) sa početkom u 12:00 časova

Opštine Beočin i Šid su sa ciljem podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja i unapređenje pružanja usluga građanima i privrednom sektoru u proteklih 18 meseci načinile niz značajnih koraka kako bi unapredile postojeći sistem upravljanja imovinom u javnoj svojini. Tako su, uz pomoć Centra za ravnomerni regionalni razvoj, obe opštine unapredile lokalni pravni okvir za raspolaganje opštinskom imovinom, ojačale kapacitete lokalnih službenika i korisnika opštinske imovine u vezi sa raspolaganjem i korišćenjem iste, nabavile računarsku opremu i nadogradile softver za vođenje evidencije imovine, sprovele popis i ažurirale opštinsku evidneciju nepokretnosti u javnoj svojini, upisale podatke o opštinskoj imovini u centralni registar koji vodi Republička direkcija za imovinu, te utvrdile tržišnu i knjigovodstvenu vrednost imovine i izradile projektno-tehničku dokumentaciju za ozakonjenje bespravno sagrađenih objekata sa ciljem upisa prava javne svojine na njima.

Zahvaljujući ovom projektu, opštine su kreirale evidenciju o kompletnoj nepokretnoj imovinu koju poseduju, uključujući proveru fizičkog stanja objekata na terenu i procenu tržišne vrednosti 150 objekata i 50 parcela u javnoj svojini, kao i unos ovih vrednosti u pomoćne knjige osnovnih sredstava budžeta opštine. Takođe, za 15 nelegalno sagrađenih objekata u obe opštine pokrenut je postupak ozakonjenja, dok je u Beočinu snimljeno i 10,2 km vodovodne mreže i predata dokumentacija za upis u katastar podzemnih vodova. Opština Beočin se može pohvaliti i jedinstvenim e-registrom opštinske imovine koji je javnosti dostupan na zvaničnom opštinskom vebsajtu.

Prisutnima će se obratiti: članica Opštinskog veća za privredu, poljoprivrednu, ruralni razvoj, komunalne delatnosti i infrastrukturu Maja Gudurić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, šefica Kancelarije za LER opštine Šid, Branimirka Riđošić i izvršna direktorka Centra za ravnomerni regionalni razvoj CenTriR Vanesa Belkić.

Za dodatne informacije možete se obratiti Vanesi Belkić, menadžerki projekta (063/8129-119, vanesa.belkic@centrir.org)

Exchange 5

-
-
-
-
-
-
-
-