Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad

Mesna zajednica „Beočin grad"

MZ Beočin

Na severnom obodu Fruške gore i na desnoj obali moćnog Dunava nalazi se Beočin, varoš bogate prošlosti i verovatno još bogatije budućnosti.MZ Beočin grad

Naselje koje Beočinci zovu Beočin grad je relativno mlado. Nastalo je početkom 20-og. veka planskim naseljavanjem radnika i stručnjaka za potrebe "Beočinske fabrike cementa". Fabrika im je, naročito između dva svetska rata , obezbedila odlične uslove za život i rad. U radničkoj koloniji bilo je tada 650 stanova, postojale su narodna, građanska i šegrtska škola, radničko kupatilo, bioskop, sportski klubovi, magazin za povlašćenpo snabdevanje, pekara, menza, kazino...

MZ Beočin gradPosle drugog svetskog rata naselje se širi na istok, niču višespratnice, nastavlja se veliki priliv stanovništva sa strane i izranja obličje pravog grada. Radnička kolonija izrasta u Beočin grad i postaje privredni, kulturni i administrativni, društveni i politički centar opštine, sa svim sadržajima koje takav status podrazumeva u drugoj polovini 20-og veka.

Od 1953. Godine Beočin grad je sedište opštine udaljeno 15 km od Novog Sada. Po popisu iz 2002. godine broji 8.058 stanovnika odnosno 56,64% cele opštine. Gustina naseljenosti je 230 stanovnika po km2.

MZ Beočin grad MZ Beočin grad

Beočin grad je kompletno pokriven infrastrukturom: izgrađena je vodovodna i kanalizaciona mreža, uveden je gas, ulična rasveta, telefoni, kablovsko distributivni sistem, sve ulice su asvaltirane.

Beočin grad ima osnovnu školu, preškolsku ustanovu, Sportsko poslovni centar, Dom kulture sa Kulturnim centrom i bibliotekom, Dom zdravlja, pijacu, Kulturno umetničko društvo "Brile" i veliki broj sportskih klubova.

Beočin grad je poznat po Dvorcu Orenštajn – Špicer ( poznatijeg kao "Stari dvorac") koji je pod zaštitom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

MZ Beočin grad MZ Beočin grad

Od verskih objekata ima pravoslavnu Crkvu "Svetog Vasilija Ostroškog", Rimokatoličku crkvu "Svete Barbare" i Molitveni dom "Merdžin" za vernike muslimanske veroispovesti.

Dan Mesne zajednice je 12. maj kada se svečano obeležava slava Sv. Vasilija Ostroškog.

 

VAŽNI TELEFONI:
Mesna zajednica Beočin grad 871-370
Osnovna škola 871-341
Predškolska ustanova 870-394
Dom zdravlja 870-055
Kulturni centar 870-230
Sportsko poslovni centar 870-619
Javno komunalno preduzeće 871-245
AD "Podunavlje" 870-250
JP "Građevinsko zemljište i putna privreda" 870-050
Pošta 870-127

Pogledajte galeriju fotografija MZ Beočin grad

-
-
-
-
-
-
-