Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 5. februar 2016.

Održana 36. sednica SO Beočin

Šestoro - višak u javnom sektoru

Šestoro - višak u javnom sektoru

Na svom 36. zasedanju u četvrtoj godini mandata odbornici Skupštine opštine Beočin razmatrali su finansijske planove organa opštine, javnih preduzeća, ustanova i mesnih zajednica za 2016-tu godinu. Nakon usvajanja Odluke o budžetu opštine, usvajanjem finansijskih planova stvoreni su neophodni uslovi za rad javnog sektora u beočinskoj opštini.

Šestoro - višak u javnom sektoruŠestoro - višak u javnom sektoru

Odbornici Skupštine usvojili su i Odluku o taksi prevozu na teritoriji opštine Beočin, Odluku o imenama i dopunama Odluke o opštinskim administrativnim taksama i Odluku o sprovođenju Javnog konkursa za izbor direktora JKP „Beočin“, kao i Program razvoja sporta opštine Beočin za period 2016-2018. godina. Data je i saglasnost na Odluku o izmenma i dopunama Statuta JP „Toplana“.

Šestoro - višak u javnom sektoruŠestoro - višak u javnom sektoru

Odbornici Skupštine su razmatrali i usvojili i Odluku o maksimalnom broju zaposlenih. Na osnovu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru višak zaposlenih u opštini Beočin je 6 zaposlenih - maksimalni broj 236, u radnom odnosu 242. Usvajanjem navedene odluke izvršen je „raspored viškova“ na način da će Kulturni centar opštine Beočin morati za višak proglasiti troje zaposlenih, a po jednog javna preduzeća „Toplana“, „Građevinsko zemljište i putna privreda“ i JKP „Beočin“.

Šestoro - višak u javnom sektoruŠestoro - višak u javnom sektoru

Odbornici opozicije, DS-a i LSV-a, napustili su skupštinsko zasedanje, nezadovoljni, kako je obrazložio Boško Blagojević, šef te Odborničke grupe, ne obezbeđivanjem javnosti rada Skupštine. Stevan Đurđević, predsednik Skupštine, obrazložio je da su sednici bili prisutni predstavnici lokalnih sredstava informisanja – Radio Beočina, te da se niko od predstavnika drugih medija nije akreditovao za prisustvo sednici Skupštine opštine.

-
-
-
-
-
-
-
-