Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 20. jul 2023.

7 miliona dinara za energetsku sanaciju stanova i kuća na području Opštine Beočin

7 miliona dinara za energetsku sanaciju stanova i kuća na području Opštine Beočin

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas u Vladi Republike Srbije ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“.

7 miliona dinara za energetsku sanaciju stanova i kuća na području Opštine BeočinUgovor je u ime Opštine Beočin potpisala predsednica opštine Biljana Janković koja je istakla da će ove godine korisnicima za potrebe finansiranja programa energetske sanacije i efikasnosti putem javnog konkursa biti na raspolaganju ukupno 7 miliona dinara.

„Opština Beočin je opredelila 3,5 miliona dinara dok nam je današnjim potpisivanjem ugovora Ministarstvo obezbedilo još toliko sredstava koje ćemo preusmeriti na ovogodišnji program energetske efikasnosti. Drago mi je da se kod nas uspostavlja kontinuitet i dobra praksa pružanja ovakvih usluga putem javnih konkursa i nadam se da će odziv sugrađana biti dobar kao i prethodnih godina.“, rekla je Janković.

Ona je dodala da će Opština najpre putem javnih poziva angažovati privredne subjekte za izvođenje radova a potom će biti objavljen i poziv svim građanima da konkurišu, da prijave svoje kuće i stanove na kojima žele da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i solarne panele.

Prema rečima ministarke Đedović, novina u ovoj godini je da će građani po objavljenom javnom pozivu tokom cele godine moći da podnose prijave ali i da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere, za razliku od prethodnih godina kada je program finansirao 50 odsto troškova.

„Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost svakako imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je viši stepen zagađenja.“, rekla je Đedović i dodala da će projekat Ministarstva trajati pet godina kao i da će javni poziv biti raspisan svake godine uz očekivanja da će 50 000 domaćinstava moći da iskoristi subvencije za šta je u saradnji sa Svetskom bankom obezbeđeno ukupno 50 miliona dolara.

foto: Opština Beočin

-
-
-
-
-
-
-
-