Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 9. septembar 2022.

Apel građanima da se uključe u uništavanje ambrozije

Apel građanima da se uključe u uništavanje ambrozije

Odeljenje za inspekcijske poslove, urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Beočin apeluje na sve građane i poljoprivredne proizvođače da ukoliko na svojim privatnim posedima i parcelama primete prisustvo ambrozije obavezno realizuju njeno uklanjanje u što kraćem roku.

Cvetanjem ambrozije polen se rasprostire vazduhom i šteti zdravlju velikog broja građana i upravo zbog toga je važno da redovno održavamo zelene površine i suzbijamo korov na njima.

U narednom periodu se očekuje da će broj polenovih zrna ambrozije biti u stalnom porastu a preporuka Agencije za zaštitu životne sredine je da alergične osobe izbegavaju direktan izlazak u prepodnevnim satima jer merenja pokazuju da su tada najveće vrednosti ovog polena. Niže koncentracije su u večernjim satima i nakon kiše.

Savet je takođe, da se koriste klimatizovane prostorije i klimatizovani automobili, ne suši veš u spoljnim uslovima jer sakuplja polenova zrna i da se po povratku iz spoljašnje sredine promeni odeća i opere kosa jer se i na taj način zadržavaju polenova zrna.

U dogovoru sa lekarima, alergične osobe moraju koristiti propisanu terapiju.

-
-
-
-
-
-
-
-