Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 7. jul 2016.

Grabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u Srbiji

Grabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u Srbiji

Grabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u SrbijiU prisustvu velikog broja meštana Grabova i njihovih gostiju kao i predsednika opštine Beočin Mitra Milinkovića, predsednika SO Zorana Stokuće, zamenika predsednika opštine Milanka Bjelobrka, članova opštinskog veća, direktora javnih preduzeća i ustanova kao i mnogih drugih, mesna zajednica Grabovo je danas, 7 jula, svečano proslavila svoj dan.

Od 1961. godine ovaj dan se svake godine obeležava u čast i pomen meštana koji su dali svoje živote za slobodu. Tokom drugog Svetskog rata 1943. godine selo je potpuno spaljeno, a 151 meštanin mučki je ubijen. Posle rata mesto je obnovljeno iz pepela.

Grabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u SrbijiGrabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u Srbiji

Danas je, nakon osveštanja spomenika u centru sela i pomena palim borcima i žrtvama fašizma, odata počast svim stradalim tokom ratnih dešavanja polaganjem venaca i cveća.

Počast su odale delegacije: Opštinskog odbora saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, Mesne zajednice Grabovo, opštine Beočin, kao i delegacije opštinskih odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, ali i predstavnici preduzeća Eko logistika koje radi u ovom selu. Posle intoniranja himne i počasti minutom ćutanja prisutne je pozdravio predsednik mesne zajednice Grabovo Jovan Živković koji se zahvalio svima koji su prisutni na ovom skupu uz obećanje da će se ovaj dan stalno obeležavati u znak zahvalnosti onima koji su stradali u vihoru rata i fašističkom nasilju.

Grabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u SrbijiGrabovo obeležilo 7. juli, dan Mesne zajednice i Dan ustanka u Srbiji

Zamenik predsednika opština Milanko Bjelobrk u svom obraćanju asocirao je na stradanja meštana Grabova i podsetio je da se na današnji dan slavi i Dan ustanka u Srbiji, akcijom izvedenom u Beloj Crkvi.

Najstarija meštanka Vukica Vukašinović obratila se ovom prilikom skupu kao jedini preživeli svedok toga doba i tragičnih događanja stanovnika ovog malog fruškogorskog sela.

-
-
-
-
-
-
-
-